CIRCL | waar esthetisch, functioneel en circulair design samenkomen.

Tijdens ons bezoek aan het CFP Green Buildings Congres ‘ABN AMRO Innovation Challenge 2017’ waren wij te gast in het ABN AMRO CIRCL paviljoen aan de Zuidas in Amsterdam. Een mooi voorbeeld van hoe een esthetisch, functioneel en circulair ontwerp kunnen samenkomen in een gebouw.

Op de website van CIRCL is het verhaal over dit paviljoen als volgt verwoord:

Dit is Circl, een nieuw paviljoen aan de Zuidas. Een plek die ABN AMRO heeft gecreëerd om de opgedane kennis over circulariteit te delen en klanten daar goed over te kunnen adviseren. En verbinding te maken. Met klanten, collega’s, belangstellenden, buurtbewoners, voorbijgangers. Een gebouw dat volgens duurzame en circulaire principes is gebouwd. Circl is energiezuinig en demontabel ontworpen, om zo min mogelijk impact op de planeet te maken. Veel onderdelen van Circl hebben al een leven achter de rug. Andere grondstoffen – van het hout van de constructie tot het aluminium van de gevelpanelen – kunnen in de toekomst worden hergebruikt. Circl is bovendien een living lab, waar iedereen met goede ideeën over duurzaamheid en circulariteit de ruimte kan krijgen.

Circl is een plek om te leren, te inspireren, maar vooral om te verbinden.

De buitenzijde van het paviljoen oogt vriendelijk met zijn groene gevels en zijn tuin aan de achterzijde, waar houten banken met een stalen onderstel van oude fietsen je uitnodigen om de drukte op de Zuidas aan je voorbij te laten gaan. Ook binnen in het paviljoen is de sfeer prettig. Hout en staal zorgen hier, in combinatie met leer en levend groen, voor een warme basis. Kleur wordt verzorgd door de uitgelichte wand vol potten waarin van alles is gebotteld, geweckt, gefermenteerd en ingemaakt.

De sloophouten vloer (en de brandhaspels, de kabelgoten, de puien van de vergaderzalen) is geleverd door het bedrijf dat – volgens ons geheel terecht – de Innovation Challenge Award 2017 in de wacht sleepte: New Horizon. New Horizon doet aan Urban Mining. Het bedrijf ziet de stad | de gebouwde omgeving als bron van (her-)bruikbare grondstoffen en materialen. New Horizon ontmantelt gebouwen met behoud van deze grondstoffen en materialen en zorgt ervoor dat deze worden ingezet in nieuwe, duurzame | circulaire projecten.

Het interieur is van de hand van architectenbureau DoepelStrijkers, en is naast circulair ook bijzonder flexibel door toepassing van beweegbare verticale en horizontale elementen. Op die manier kan de functie van de ruimte naar behoefte aangepast worden.

Voor wie het paviljoen en zijn interieur met eigen ogen wil gaan bewonderen: het restaurant in het paviljoen is dagelijks geopend voor ontbijt, lunch en diner.