van concept tot realisatie | de duurzame Ecomobiel van de gemeente Meierijstad.
project samenvatting
in navolging van de gemeente Breda heeft de gemeente Meierijstad in de zomer van 2020 een ‘mobiel tiny house’ aangeschaft. Voor deze Ecomobiel werden wij uitgenodigd een passend interieurontwerp te maken en zorg te dragen voor de realisatie ervan.
projecttaken
concept | ontwerp | realisatie.
locatie
gemeente Meierijstad.
oplevering
juni 2021.
reizend kantoor.
In de Ecomobiel kunnen inwoners uit de gemeente Meierijstad informatie krijgen over onder meer subsidies voor duurzaamheidsmaatregelen. Het tiny house wordt ingezet als reizend kantoor, waarmee bijvoorbeeld winkelcentra en markten worden bezocht, om duurzaamheid zo laagdrempelig mogelijk te maken. De Ecomobiel zal ook voor andere activiteiten rondom duurzaamheid worden ingezet.
gastvrij, multifunctioneel en flexibel.
Geheel in overeenstemming met zijn bestemming is ook het interieur van de Ecomobiel door ons ontworpen: als een gastvrije, multifunctionele, flexibele werk- en ontvangstruimte, met een duurzame/circulaire grondslag.
van concept tot realisatie.
Het interieurconcept: drie functionele delen (een informatiewand, een flexibel loketmeubel voor het ontvangen van bezoekers en opklapbare werkplek voor de energiecoach) aaneengesmeed door materiaal- en kleurgebruik, gebaseerd op de huisstijl van de gemeente Meierijstad.
duurzame materialen.
Bij de materiaalkeuze is duurzaamheid het belangrijkste uitgangspunt geweest. Voor de basis van alle ontwerpen is gebruik gemaakt van Ecoplex, een populieren multiplex verlijmd met formaldehyde-arme lijm. Dit Ecoplex was (in combinatie met de vloer) al aanwezig als wandafwerking in de Ecomobiel. Sommige onderdelen van het Ecoplex zijn gekleurd met Rubio Monocoat, een duurzame olie.
In de borden van de informatiewand is een restpartij Forbo bulletinboard toegepast, een duurzaam en natuurlijk materiaal op basis van lijnzaadolie.
Voor de afwerking van de bovenzijde van het bureau en loketmeubel is gekozen voor furniture linoleum van Forbo.
De stoffen, die beeldbepalend zijn in het ontwerp, zijn afkomstig van (restpartijen van) Enschede Textielstad. Enschede Textielstad produceert lokaal en vraaggestuurd en maakt gebruik van gerecyclede en duurzame natuurlijke garens bij het produceren van zijn meubel- en modestoffen.
circulair interieurontwerp.
Ook bij het ontwerpen van de verschillende onderdelen van het interieur is circulariteit een belangrijk criterium geweest: De krukken – (naar een ontwerp) van Fiction Factory – zijn zonder gebruikmaking van lijm in elkaar te zetten.
Alle onderdelen van de informatiewand en de opklapbare werkplek zijn middels schroeven verankerd in de Ecomobiel en kunnen – na afloop van de gebruiksduur – worden verwijderd en worden hergebruikt in een andere omgeving.
kleurenpalet.
Het blauwe en groene kleurenpalet en het grafische lijnenspel op het flexibele loketmeubel en de achterwand zijn afgeleid van de huisstijl van de gemeente Meierijstad. De rode accenten geven pit aan het geheel.
functioneel zakelijk interieur.
Resultaat: een functioneel en zakelijk interieur met een vriendelijke uitstraling, waar het duurzaamheidsverhaal stevig in verankerd is.
realisatie.
Meubelmakers Bart de Geus en Kemp van Ginkel hebben ons ontwerp tot leven gebracht. De kussens op de krukken zijn gemaakt door Iron kledingreparatie. De krukken zijn voorzien van hun Ecomobiel Meierijstad logo door Laserbaas in Eindhoven.