circulair duurzaam interieur villa augustus

Villa Augustus in Dordrecht.

Nee, het was nog geen voorjaar gisterochtend buiten in de tuinen van Villa Augustus in Dordrecht. Maar binnen was er – zoals altijd – weer voldoende inspiratie. En werd ons humeur ineens een stuk zonniger!

Voor degenen die Villa Augustus nog niet kennen: Villa Augustus is een hotel & restaurant midden in een (moes)tuin aan het Wantij te Dordrecht.

De geschiedenis van Villa Augustus wordt prachtig verteld op de website:

“Het verhaal van Villa Augustus begint met een foto. De opname is gemaakt vanuit een vliegtuigje, het moet 1930 zijn geweest. De fotograaf zag onder zich een lappendeken van rivieren, haventjes en repen land. Hij keek naar een uitloper van de Biesbosch, aanschurkend tegen de stad. Op één strook land stond een watertoren, als een kasteel omringd door water. Middelpunt van de aandacht, majesteitelijk, onontkoombaar mooi.

Op een dag in 2003 deed de foto een beroep op de verbeelding. Hij lag op het Stadskantoor en kwam onder ogen van een paar ondernemende mensen. Die watertoren stond er nog – leeg – en kon weer in gebruik worden genomen. Als hotel bijvoorbeeld: slapen in een opslagplaats voor water. Het terrein eromheen, waar eens water stond zoals op de foto, kon weer worden open gegooid. Het riviertje de Vlij kon worden doorgetrokken, de oude toestand hersteld. Het nieuwere pompgebouw ernaast, uit 1942 en dus niet zichtbaar op de foto, was de passende omgeving van een restaurant en een markt.

Dankzij de verfrissende ideeën van natuurbeschermers en horeca-ondernemers ging de slopershamer aan de torens voorbij. Ze werden opgeknapt, verbouwd, gerestaureerd en begonnen aan een nieuw leven. De toren aan het Wantij is tegenwoordig onderdeel van een voor Nederlandse begrippen uniek lustoord met restaurant, tuin, kassen en de watertoren als hotel: Villa Augustus.”

Het klinkt als een sprookje, maar het is echt waar. Het interieur komt uit de koker van Dorine de Vos, en haar handtekening is in het gehele complex overduidelijk aanwezig. Voor wie er nog nooit geweest is hebben wij maar een goede raad: ga + geniet!