expo circulair leven en ‘de donut economie’.

interior for tomorrow over de expo en de VPRO tegenlicht meetup.

Van 14 tot en met 18 januari was het de week van de circulaire economie, maar wij hebben er de hele maand januari extra aandacht aan besteed. In samenwerking met Groenplein en Gemeente Breda heeft Interior for tomorrow de Expo Circulair Leven gecreëerd, deze was in januari te zien in de Nieuwe Veste (bibliotheek) in Breda.

Over de Expo Circulair Leven

Circulair leven, wat is het precies? Alle natuurlijke processen op aarde zijn circulair, wanneer organismen sterven en vergaan worden ze terug door de aarde opgenomen en dienen als voedingsstoffen voor nieuwe organismen. De manier waarop wij mensen omgaan met grondstoffen en materialen staat hier lijnrecht tegenover. We produceren, gebruiken, verspillen en gooien weg wat we niet meer nodig hebben. De uitstoot neemt toe, grondstoffen worden schaarser en we kunnen niet meer om klimaatverandering heen. Met de Expo Circulair Leven willen hebben we laten zien dat het anders kan, dat er alternatieven zijn die veel minder schade toebrengen aan de aarde. Onze dank gaat hierbij onder andere uit naar Forbo, die het gele marmoleum ter beschikking heeft gesteld waarmee we van de expo een ware eyecatcher konden maken.

Foto’s galerij: Robert Aarts Photography

De expo is inmiddels helaas voorbij, maar in het expo boek kun je al deze innovatieve, alledaagse gebruiksvoorwerpen in een circulair concept terugvinden.

Waar staat de circulaire economie voor?

Is stilstand echt achteruitgang? Of is dit slechts een uitspraak die de traditionele, lineaire economie zoals wij hem kennen helpt verantwoorden? Tot op heden zijn ‘groeien en meer hebben’ nog steeds de definities van succes en vooruitgang. Volgens Kate Raworth, Brits econoom en auteur van het boek ‘Donut Economie’ is dit een tegennatuurlijk fenomeen. Zij is van mening dat de aarde én economie juist benaderd moeten worden als levende organismen. Het feit dat geen enkel organisme in de natuur oneindig doorgroeit geeft aan dat we op weg zijn naar destructie. Onze lineaire denkbeelden zijn achterhaald, maar ons systeem is er inmiddels zo op ingericht, dat per direct doorbreken van dit economisch model immense gevolgen heeft.

De Donut economie

In de Donut Economie stelt Kate Raworth een nieuw economisch systeem voor. Want onze denkbeelden en manieren veranderen kan volgens Raworth alleen wanneer er een nieuw model wordt gepresenteerd dat het oude overbodig maakt. Haar model heeft de vorm van een donut, met in het midden de sociale basis voor ieder mens, zoals vrijheid, veiligheid, een dak boven ons hoofd, gelijkheid, scholing en gezonde voeding. De buitenkant van de donut staat voor het beschermen van de aarde tegen milieuproblemen zoals klimaatverandering en verontreiniging. Dat is de echte welvaart die we volgens haar en velen zouden moeten nastreven, niet de permanente groei van ons bruto binnenlands product (bbp).

De VPRO Tegenlicht Meetup van Groenplein

Op dinsdag 22 januari waren ook wij van Interior for tomorrow aanwezig bij de ‘VPRO Tegenlicht meetup’, georganiseerd door Groenplein Breda in de Nieuwe Veste. Belangstellenden konden hier de documentaire ‘Donut Economie’ bekijken en luisteren naar drie speciale gasten die hun visie deelden over dit onderwerp. Dalila Sayd van Groenplein nodigde hen uit om aan tafel hun verhaal te doen.

  • Elisah Pals, oprichtster van Zero Waste Nederland, bekend van de actie waarbij tientallen mensen hun plastic verpakkingen achterlieten in supermarkten. Zelf leeft ze al 3 jaar afvalvrij.
  • Douwe-Frits Broens heeft een achtergrond in econometrie en logistiek, maar is momenteel manager en onderzoeker binnen het Bio-based Research Centre van Avans.
  • Erik Friedeberg, oprichter van Manifesto, een accountantsbureau dat bedrijven niet alleen ondersteunt bij hun financiën en boekhouding, maar ook bij het realiseren van hun maatschappelijke en duurzame missie. 

“De gevolgen van klimaatverandering zijn al zichtbaar”

Waarom moet het radicaal anders? Wat zijn de gevolgen en hoe kunnen we grote stappen zetten? Vragen zijn eenvoudig te stellen, maar de antwoorden zijn dat allesbehalve, blijkt ook voor deze drie gasten.

Douwe-Frits: “We merken in Nederland nog niet zo veel van klimaatverandering, maar het feit dat ons land onder zeeniveau ligt is wel zorgwekkend met de stijgende zeespiegel. Bovendien veroorzaakt ons gedrag nu al rampen elders in de wereld. Ik denk dat minderen met alles een eerste stap naar de oplossing van het probleem is, een uitdaging is het wel. Een goede ontwikkeling is dat er in het (economisch) onderwijs veel meer aandacht aan duurzaamheid en circulariteit wordt besteed dan vroeger. Onderwerpen als ‘plastic soup’ zijn behoorlijk onder de aandacht bij jongeren. Zij delen hun kennis en standpunten, waar docenten ook weer van leren. Dat geeft een mooie dynamiek.”

Erik: “Bewustwording en creativiteit, dat hebben we nodig om stappen te zetten. Daarnaast moeten we ook wat geduld hebben. De ontwikkelingen die nu misschien nog geen kans van slagen lijken te hebben, kunnen op de lange termijn wel succesvol blijken. Juist omdat er zo goed over nagedacht wordt, leveren deze oplossingen vervolgens continuïteit op in plaats van snelle winst. De overheid heeft daar zeker een rol in, maar wij als consumenten en bedrijven moeten aangeven dat we willen veranderen. Daarom zouden we bij onszelf moeten beginnen.”

Elisah: “We merken In Nederland misschien nog niet bewust dat er veranderingen gaande zijn, maar klimaatverandering en vervuiling hebben bijvoorbeeld nu al effect op de luchtkwaliteit. We vertrouwen volledig op wet- en regelgeving van de overheid en doen soms onterecht aannames dat bedrijven altijd moreel handelen. Veel mensen zien de noodzaak in van minder spullen kopen, maar tegelijkertijd worden we overal verleid met advertenties die vertellen dat we het tegenovergestelde moeten doen. Ik denk dat we vooral als consument, als individu moeten aangeven dat we het anders willen. Een kleine actie kan flinke impact maken, kijk maar naar het filmpje van Zero Waste Nederland dat wereldwijd gedeeld is.”

Meer weten over de circulaire economie?

Interior for tomorrow is een advies- en ontwerpstudio voor duurzame en circulaire interieurs. Wil je weten wat dit precies inhoudt en hoe we je kunnen helpen bij jouw circulaire vraagstuk? Contacteer ons.