interieurplan DIY | duurzaam verbouwen met ruw hout en leemstuc.

project samenvatting:
voorafgaand aan de geplande verbouwing van hun woning schakelden de opdrachtgevers ons in om een duurzaam interieurplan DIY te maken, dat zou dienen als leidraad tijdens hun verbouwing.

projecttaken: interieuradvies, interieurontwerp.

locatie: particuliere jaren ’30 woning in Breda.

oplevering:  voorjaar 2020.

duurzaam verbouwen.
De jaren ’30 woning van onze opdrachtgevers was in de loop der jaren door hen al verschillende keren eigenhandig uitgebreid en verbouwd. Omdat ze binnenkort een grote verduurzamingsslag wilden uitvoeren, waarbij de hele vloer van de begane grond zou worden geïsoleerd, besloten ze onze hulp in te schakelen. Een interieurplan DIY, met advies voor duurzaam materiaalgebruik en meubels, zou hen als leidraad kunnen dienen tijdens de verbouwing. Met een uitgewerkt interieurplan als leidraad kun je langzaam en stapsgewijs, maar doelgericht doorwerken totdat het gewenste eindresultaat is bereikt.

een volwaardige leefkeuken.
Het interieurplan voor onze opdrachtgevers richtte zich op de begane grond. Aangezien de geplande verbouwing ruimte gaf om ook naar de indeling van de bestaande woonruimte te kijken, hebben we die eerst onder de loep genomen. Door de reeds aanwezige en-suite verdeling tussen keuken en woonkamer te handhaven, maar richting woonkamer op te schuiven, ontstaan nieuwe ruimtes. De keuken wordt een volwaardige leefkeuken, met ruimte voor een wandbank, een groot doorlopend aanrecht en meer opbergruimte. De woonkamer wordt door deze ingreep overzichtelijker, zonder loze hoeken; er ontstaat zelfs ruimte voor een extra werkplek. Een kleine aanbouw – die in de winter als extra gevelisolatie dienst doet – lijkt voldoende ruimte te bieden aan overwinterende  planten en een klein zitje om al uitkijkend over de tuin te mijmeren of een heerlijk boekje te kunnen lezen. De bijkeuken kan worden uitgebreid met kastruimte op maat, waarbij alles netjes achter hergebruikte deuren kan worden opgeborgen. Voor de werkkamer werd een kast op maat uit duurzaam ecoplex ontworpen, met harmonicadeuren van vloer tot plafond, waarachter alle (hobby-)materialen in tweedehands metalen opbergbakken kunnen worden opgeborgen.

aardse kleuren en hollands blauw.
Het grootste deel van de meubels van de opdrachtgevers zijn in het plan gehandhaafd gebleven. Ruwe boomstamtafels en wandplanken benadrukken de natuurlijke sfeer. Als basis werd voor de vloer een duurzame gietvloer in een lichte, warmgrijze, kleur geadviseerd:  LiquidDesign van ForboEuocol in kleur Silver. De lichte basis kan worden aangevuld met wanden in de aardse kleuren van leemstuc in combinatie met een dosis Hollands blauw. Zo ontstaat een heel eigen sfeer die goed aansluit bij de wensen van onze opdrachtgevers.

Voor meer inspiratie voor een kleurrijke, natuurlijke sfeer in huis kun je een kijkje nemen op het Pinterest-bord dat we speciaal voor dit interieurplan samenstelden.

"we zijn heel blij met het plan en al volop bezig met de voorbereidingen voor de verbouwing!"

Saskia & Thijs.