receptiemeubel | work in progress.

Vanochtend hebben we een bezoekje gebracht aan de werkplaats van “onze” Houtbroeders. Het receptiemeubel dat wij hebben ontworpen voor een zakelijk interieurproject in Breda staat voor een deel al geassembleerd in de werkplaats. Alle latten zijn op maat gezaagd, geschuurd en stevig bijeengebonden om kromtrekken te voorkomen.

Joehoe!! Onze Houtbroeders hebben mooi werk verricht!

Samen hebben we een keuze gemaakt uit de vele mogelijke afwerkingen van het hout, aan de hand van verschillende proefstalen die netjes voor ons uitgestald waren op een van de werkbanken. We waren het er unaniem over eens dat de meest lichte en matte afwerking het best tot zijn recht komt op de mat zwart gelakte basis van berkenmultiplex.

De lattenstructuur van het receptiemeubel (en de bijbehorende achterwand en luifel) wordt vervaardigd uit inlands essenhout. Wij hebben samen met de Houtbroeders voor deze houtsoort gekozen omdat het in de eerste plaats sterk is en beschikt over een mooie nerfstructuur. Daarnaast is het voor ons belangrijk dat het hout uit duurzaam beheerde – bij voorkeur Nederlandse – bossen komen. Bij inlands hout is de CO2-uitstoot door transport tenslotte kleiner dan bij buitenlands hout.

Het hout dat specifiek is gebruikt voor dit meubel is voor een groot deel afkomstig uit Friesland. Sommige van de bomen waar het hout vandaan komt stonden langs een oude weg, andere stonden in een oude pastorietuin. Deze pastorietuin bleek ontworpen door de bekende tuinarchitect Gerrit Vlaskamp (1834-1906 | www.gerrit-vlaskamp.nl). Deze oude Friese bomen met een verhaal gaan dus binnenkort beginnen aan een tweede leven in een historisch kantoorpand in Breda – hopelijk kunnen ze op die manier nog jaren mee!