tips en inspiratie voor een persoonlijke en duurzame keuken.

Denken jullie na over een nieuwe keuken? Vraag je je af wat de beste indeling is? En wil je graag dat je persoonlijke woonstijl terugkomt in de keuken? Graag delen we wat praktische tips met jullie en laten we zien dat er tegenwoordig een ruime keuze is aan materialen waarmee je een duurzame keuken kunt samenstellen die helemaal naar je zin is.

een praktische indeling.

Uiteraard wil je dat een keuken praktisch ingedeeld en eenvoudig schoon te maken is. Bij de indeling van een keuken is het dan ook handig om rekening te houden met de plaatsing van de meest gebruikte apparatuur: kookplaat, spoelbak en koelkast. De plaatsing van deze zgn. werk- of keukendriehoek is ergonomisch gezien het meest optimaal als de totale loopafstand tussen de onderdelen (d.w.z. de optelling van de lengtematen van de zijden van de driehoek) tussen de 6 en 8 meter bedraagt.

En zo zijn er nog veel meer (heel logische) opstellingsweetjes:

plaats je vaatwasser naast de gootsteen

plaats je afvalscheidingssysteem in de buurt van waar je snijdt

zorg voor voldoende ruimte in de buurt van je kookplaat en oven om hete pannen en schalen snel te kunnen neerzetten.

jouw huis, jouw keuken.
Omdat keukens tegenwoordig vaak deel  uitmaken van de leefruimte  wil je dat de sfeer in de keuken aansluit bij de persoonlijke sfeer in de rest van jullie huis. Of je nu een grote hoge gesloten kastenwand wil om alles uit het zicht op te bergen, of veel open ruimte om al dat mooie servies dat je hebt verzameld altijd te kunnen zien, er is heel veel mogelijk.

Natuurlijk zul je rekening moeten houden met de gegeven ruimte en het gegeven budget, maar er is altijd wel een oplossing te vinden om jouw keukenwensen te realiseren.

een duurzame keuken.

Als je kiest voor een duurzaam interieur wil je ook in de keuken duurzame materialen toepassen, die er aantrekkelijk uit zien en praktisch zijn in onderhoud.

En ja: de meest duurzame optie is uiteraard hergebruik van je oude keuken. Geef de deurtjes een ander kleurtje en vervang de greepjes en je hebt al een keuken met een heel nieuwe look. En uiteraard kun je je eigen keuken op Marktplaats zetten en op zoek gaan naar een vervangend Marktplaats-exemplaar, dat je met een paar kleine ingrepen naar jouw hand kunt zetten.

Kies je toch voor een nieuw exemplaar, dan delen we hieronder graag enkele inspiratiebeelden en tips met je. Van keukenkastje tot werkblad, van vloer tot wand: er is inmiddels een mooie selectie duurzame materialen op de markt.

Vind je het lastig om te bedenken welke materialen je moet combineren om jouw duurzame droomkeuken te combineren? Of twijfel je over de indeling van de ruimte? Wij kunnen je helpen, dus neem gerust contact met ons op!

keukeninspiratie | duurzame wanden.

Wat dacht je van een wand van gerecycled plastic? Smile Plastics maakt decoratief plaatmateriaal uit plastic afval. De witte, marmerachtige Alba variant op de foto is gemaakt uit gerecyclede yoghurtpotjes inclusief de afdekfolie, die zorgt voor  goud- en zilverkleurige vlokjes. Het materiaal is in Nederland verkrijgbaar in 6 verschillende standaardkleuren.

Houd je van afwisseling en wil je af en toe een ander kleurtje op de wand? Kies dan voor een duurzame verfsoort, zoals bijvoorbeeld leemverf. De leemverf van Tierrafino bevat geen aardolie, geen titaniumoxide (behalve in de witte variant) en geen zware metalen.  Er is geen pigment toegevoegd aan de verf; de samenstelling van de klei bepaalt de kleur. Tierrafino heeft 8 warme natuurlijke  basiskleuren in zijn assortiment, die onderling te mengen zijn of gemengd kunnen worden met andere natuurlijke pigmenten van Tierrafino. De verf is niet heel schrobvast, maar met een afwerklaag van was wordt het oppervlak waterafstotend.

Wil je een wand met een natuurlijke uitstraling? Dan is een een wand van hergebruikte bamboe eetstokjes misschien een optie. ChopValue zamelt gebruikte eetstokjes in en verwerkt ze tot prachtige interieurproducten. Deze bamboe achterwand in visgraatpatroon is een van de vele voorbeelden van al het moois dat ze maken.

Voor duurzame wandtegels kun je o.a. terecht bij Alusid. Zij produceren tegels uit gerecycled glas en keramisch afval van particulieren en bedrijven. Hun Silicastone tegels bevatten nooit minder dan 98% gerecycled materiaal.

keukeninspiratie | duurzame vloeren.

Forbo’s Marmoleum is de eerste CO2-neutraal geproduceerde vlakke vloer ter wereld. Dit komt vooral omdat de basis van Marmoleum al goed, gezond en duurzaam is. Marmoleum is namelijk gemaakt van hernieuwbare natuurlijke grondstoffen zoals lijnolie, hars, houtmeel en kalksteen. De massief marmeren ontwerpen van Marmoleum Concrete onderscheiden zich van de klassieke Marmoleum vloer door hun subtiele, steenachtige structuur. Het kleurenpalet is neutraal met warme en koele tinten beton, aangevuld met 6 felle accentkleuren.

Mosa is het eerste keramische tegelbedrijf ter wereld dat erin is geslaagd om bijna de gehele tegelcollectie Cradle to Cradle (C2C) Silver te laten certificeren. De tegels uit de Mosa Solids-lijn  bestaan uit twaalf kleurtinten die een oppervlak warmte en diepte geven. Zes neutrale en zes expressieve kleuren voor natuurlijke oppervlakken. Iedere tegel uit de Solids-serie heeft een eigen textuur en bestaat uit verschillende kleurtinten. Hierdoor ontstaat een keramisch oppervlak met een afgewogen samenspel tussen lichte, midden en donkere tinten. Door de combinatie van grove en fijne korrels in de tegel lijkt er diepte te ontstaan.

iD Revolution is de eerste Cradle to Cradle® gecertificeerde modulaire vloer en een goed voorbeeld van een duurzaam product design. Cradle to Cradke gecertificeerde producten zijn vanaf de basis ontworpen om hergebruikt te kunnen worden of kunnen worden gerecycled zonder afval. Continue vooruitgang is vereist binnen alle vijf de categorieën om duurzaam product design te garanderen: gezonde materialen, hergebruik van materialen, hernieuwbare energie, waterbeheer en sociale rechtvaardigheid. iD Revolution voldoet aan alle vijf de categorieën. Tarkett  iD Revolution is gemaakt uit 83% gerecyclede en bio-based materialen en verkrijgbaar in 12 hout- en steendessins.

Zijn de bovenstaande vloeren allemaal net iets te braaf voor jullie keuken? Kies dan voor een vloer met een kleurig tegelpatroon, zoals deze Terrazzo Wild tegels van Mosaic Factory. Deze terrazzo tegels zijn willekeurig versierd met fragmenten van gerecycled marmer op een witte of zwarte terrazzo achtergrond. De textuur van de marmeren stukken, hun kleur, grootte en spreiding variëren van tegel tot tegel. Elke tegel uit de Terrazzo Wild Collectie is daarom uniek. Ontwerp jouw eigen terrazzo tegel en visualiseer jouw project in 3D met de simulator.

keukeninspiratie | duurzame werkbladen.

Alusid maakt niet alleen duurzame wandtegels, maar ook mooie duurzame werkbladen. Hun werkbladen produceren zij, net als hun tegels uit gerecycled glas en keramisch afval van particulieren en bedrijven. De Silicastone werkbladen bevatten nooit minder dan 98% gerecycled materiaal.

 Restyle XL is gespecialiseerd in het maken van keukens (en werkbladen) van oud hout. Volgens hen heeft  “geleefd en gebruikt hout uitstekende eigenschappen. Met de juiste bewerking kunnen deze houtsoorten een leven lang mee. Sterker nog, sommige soorten eiken en barnwood zijn al meer dan een eeuw oud. Hout met geschiedenis.”

Het ideale keukenwerkblad is natuurlijk kras- en slijtvast, vlek- en hittebestendig, waterafstotend en gaat lang mee. Een werkblad van Dekton heeft al deze eigenschappen. De Dekton Industrial Collection  is ontwikkeld om de prachtige imperfecties van metaal en steen in alle vormen van veroudering te vereren.  Dekton® Radium vertegenwoordigt een plaat van met zuur geoxideerd en ontleed staal die de warme uitstraling van oranje en bruine kleurschakeringen perfect combineert met het koele karakter van blauw- en groenachtige tinten. Dekton® Radium wordt voor 80% uit gerecycled materiaal vervaardigd tijdens een duurzaam productieproces.

keukeninspiratie | duurzame kastfronten.

De keukens van &SHUFL zijn echte IKEA hack keukens. Jouw (oude of nieuwe) IKEA keuken is de basis, &SHUFL vervaardigt de prachtige kastfronten (en voor mensen die van een beetje luxe houden: massief houten lades). Altijd al een aaibare keuken gewild? &SHUFL biedt de keuze om het plaatmateriaal van de deurtjes (aan de binnen- en buitenkant) af te werken met linoleum (oftewel: marmoleum – zie hierboven onder duurzame vloeren). Linoleum is een natuurlijk product met een warme en zachte look & feel. Afdrukken van vette vingertjes vallen niet op, kleine krasjes kunnen makkelijk worden weggewerkt en door het zachte oppervlak wordt de akoestiek van de ruimte verbeterd.  Daarnaast is linoleum van nature anti-statisch en anti-bacterieel. Het materiaal is verkrijgbaar in 12 mooie kleuren.

IKEA is zelf ook goed bezig op het gebied van duurzaamheid. Wij schreven al eerder over de Kungsbacka keuken, die is ontworpen in samenwerking met design studio Form Us With Love, die een volledig gerecycled materiaal ontwikkelde. De deurtjes en fronten van deze keuken bestaan uit een kern van gerecycled industrieel hout voorzien van een folie van gerecyclede PET flessen. Ook wij vielen, samen met onze Rotterdamse opdrachtgevers, als een blok voor deze industriële keuken en stelden voor hen een metershoge Kungsbacka wandkast samen.

Askogeng maakt  keukenfronten voor jouw IKEA hack keuken, maar ook maatwerk keukens. Hun basismateriaal: bamboe. Bamboe is een prachtig sterk materiaal dat niet alleen een lange levensduur heeft, maar ook duurzaam is. Bamboe is een snelgroeiende grassoort, die tijdens de groei meer CO2 absorbeert dan er vrijkomt tijdens het productieproces. Door te kiezen voor bamboe afkomstig van gecertificeerde plantages, kiest Askogeng voor een in alle opzichten duurzaam en verantwoord geproduceerde grondstof. Het bamboe voor hun keukens (en andere maatwerk meubels) is in 8 verschillende afwerkingen verkrijgbaar (op de foto hierboven zie je een keuken in “Grain”).

Ook over Eginstill schreven wij al eerder. Deze Amsterdamse keukenbouwers kiezen met zorg hun materialen en leveren tijdloos ambachtelijk maatwerk. Zij oogsten zoveel mogelijk duurzame materialen en trachten de hoeveelheid afval in ieder stap van het proces te minimaliseren. De keuken die je hier ziet (gemaakt naar een ontwerp van de Nicemakers) heeft fronten gemaakt uit oude eiken visgraat vloerdelen.