beelden hierboven: werk in uitvoering.

van concept tot realisatie | interieur duurzame lifestylewinkel LOYA.

project samenvatting
in het voorjaar van 2022 werden we benaderd door Yara, die samen met vriendin Lotte een droom in vervulling wilde laten gaan: het openen van een winkel met hippe kleding en andere lifestyle producten, waarbij duurzaamheid het uitgangspunt is. Aan ons de taak om een passend, duurzaam interieur te ontwerpen. Een fantastische opdracht, die we natuurlijk met beide handen (x2) hebben aangegrepen.

projecttaken
concept |  ontwerp | realisatie.

locatie
Breda.

oplevering
augustus 2022.

Lotte + Yara = LOYA.
Bij aanvang van het project waren een aantal zaken al duidelijk. De winkel van Yara en Lotte zou LOYA gaan heten. Het logo-ontwerp en de kleuren ervan waren al bepaald. De ruimte moest laagdrempelig toegankelijk zijn en een duurzame, tijdloze en toch ook hippe uitstraling krijgen. Flexibiliteit en modulariteit waren belangrijke uitgangspunten. De gewenste “merkbeleving”:“creatief stijlvol” en “minimalistisch chique”. En het concept mocht worden ingepast in een lang, smal en hoog winkelpand aan de Wilhelminastraat in Breda. Met een entree via een met klinkers bedekte overdekte ruimte en een prachtige hoge glazen pui met donkere stalen kozijnen.

aan de slag met – lokale – makers.
Zonering, rust en ruimte waren uitgangspunten bij het ruimtelijk ontwerp van de winkel.Een strak ontwerp, dat moest worden uitgevoerd in een uitgekiende selectie van duurzame materialen.

Bij de ontwikkeling van concept naar ontwerp hebben we al snel lokale makers betrokken:

  • In samenwerking met Huis Veendam zochten we naar de best passende tint van het biolaminaat (nu opgenomen in de standaard collectie als “Rice Pink”), dat werd toegepast bij de balie, de jeanskast, het tafelblad en de multifunctionele kubussen.
  • Samen met Plastiek maakten we een ontwerp voor de metershoge blikvanger van de winkel: de achterwand van gerecyclede plastic tegels in visschub-motief, in een speciaal voor ons ontwikkeld kleurenpalet van verschillende zachte tinten.
  • In overleg met meubelmaker Bart de Geus werden de kledingrekken, wandrekken, modulaire kast en tafeltjes ontworpen. Gemaakt uit essenhout, met een toevoeging van gerecyclede plastic balkjes van Plastiek als pootjes.
  • Met het “defence desert” vilt van I did werden de wanden van de paskamers en de kurken prikbordwand achter de toonbank bekleed.
  • En via Marktplaats en Reliving werden gebruikte houten stoelen, bankjes, een ladder en twee halvemaanskastjes gekocht, die in de winkel een nieuw leven kregen.
  • Voor het lichtplan schakelden we Yvon Muller (Studio YMpact) in, waarbij haar eigen 3-d geprinte organische lampen van B-lumen heel goed konden worden ingezet in het ontwerp.

duurzame materiaalcombinaties.
Een combinatie van biobased en natuurlijke materialen met gerecycled plastic en textiel. Een combinatie van licht en donker hout. Een combinatie van oud & nieuw. Eindresultaat: een stijlvol en duurzaam interieur met een natuurlijke, aaibare uitstraling. En een winkel gevuld met de fijnste en mooiste duurzame mode, persoonlijke verzorgingsartikelen en interieuraccessoires. Gerund door twee fantastische, lieve, stoere, ondernemende vrouwen met een groot hart voor duurzaamheid. Komt dat zien!

foto’s hieronder + hoofdfoto: het Communicatiemeisje.